Mocno kruche o kokosowym aromacie ciasto, kwaskowate rabarbarowe nadzienie i różowa słodka beza, składa się na wspaniałe majowe ciasto. Kruche ciasto z kokosem i rabarbarem, doskonale smakuje podany do popołudniowej kawy.
400 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
250 g masła
50 g cukru
5 żółtek
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g rabarbaru
Posiekać razem mąkę, wiórki, proszek, masło i cukier, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ilości ciasta, całość ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie ułożyć pokrojony rabarbar.
5 białek
75 g galaretki truskawkowej
150 g cukru
szczypta soli
50 g płatków kokosowych
75 g galaretki truskawkowej
150 g cukru
szczypta soli
50 g płatków kokosowych
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier oraz galaretkę i ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą pianę rozłożyć na warstwie rabarbaru. Na wierzchu rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto, posypać płatki kokosowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciasto około 60 minut.
wspaniałe wiosenne ciasto:)
OdpowiedzUsuńLena, dziękuję i polecam :)
UsuńCiasto na maj!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek...
Amber, cieszmy się jego urokami, bo szybko mija ten maj :)
Usuńrabarbar i koko równa się ideał , chyba będę papugować .....
OdpowiedzUsuńAluś, będzie mi bardzo miło :)
UsuńPozdrawiam
Kokos i rabarbar , to dopiero pyszne połączenie, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń