codzienność

wtorek, 23 kwietnia 2019

torcik cytrynowy


Torcik cytrynowy, to kuszące połączenie wilgotnego biszkoptu z cytrynowo - budyniowym kremem i czarną porzeczką, dodatkowo udekorowany domowym czekoladkami z cytrynowym nadzieniem. Torcik jest pyszny, mocno cytrynowy i orzeźwiający, idealnie nadaje się na małe uroczystości.


4 jajka
75 g cukru
55 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.


2 żółtka
250 ml mleka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
250 g masła
100 g lemon curd


Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy krem cytrynowy.

160 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny
150 g dżemu porzeczkowego z likierem
W szklance wymieszać wodę, alkohol oraz sok z cytryny. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości dżemu, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, położyć drugą część biszkoptu, skropić go nasączeniem, rozsmarować pozostały dżem oraz 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować. Torcik schłodzić przed podaniem.

3 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.