Waniliowe pączusie z cukrem pudrem, nie są bardzo puchate, raczej zwarte, ale smaczne. Pączusie pięknie pachną, są szybkie do przygotowania i umilają karnawałowy czas.
600 g mąki pszennej
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
250 ml mleka
60 ml oleju
30 ml ekstraktu waniliowego
7 g suchych drożdży
1 jajko
3 żółtka
szczypta soli
cukier puder
Do miski wlać mleko, olej, dodać drożdże, cukry i całość wymieszać. Do masy dodać mąkę, jajko i żółtka, sól, ekstrakt i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ścianek naczynia. Miskę przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta formować małe pączki i odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączusie w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. podawać posypane cukrem pudrem.
Słodziaśne. W szoku jestem, że tłusty czwartek... za miesiąc?!
OdpowiedzUsuńMonika, tak można się cieszyć, bo karnawał długi w tym roku :)
UsuńTakie małe całuski :D Pewnie ,ze pięknie pachną jak mają wanilie i taka i taką
OdpowiedzUsuńAluś, zapach bardzo zachęca :)
Usuń