Dulce de membrillo, według źródła to słodka, gęsta galaretka z miąższu owocu pigwy. Ta pasta pigwowa powstaje w wyniku długiego gotowania owoców pigwy z cukrem. To sięgający jeszcze średniowiecza pomysł wywodzący się z półwyspu Iberyjskiego. Dulce de membrillo przygotowane na podstawie tego przepisu doskonale smakuje z serami.
1000 g pigwy
125 ml wody
1000 g cukru
20 g cukru z wanilią
cukier do obtoczenia
Pokrojoną w kostkę pigwę umieścić w garnku, dodać wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i całość gotować, aż pigwa zmięknie. Pigwę zmiksować na gładką masę, dodać cukry i gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę z pigwy wylać na mniejszą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub umieścić w foremkach i odstawić galaretkę do stężenia. Galaretkę kroić w kwadraty i obtaczać w cukrze.
jak klejnociki wyglądają te galaretki
OdpowiedzUsuńAluś, jadalne klejnoty :)
UsuńPiękne kuleczki!
OdpowiedzUsuńRozkosznie jest je zjadać...
Bardzo lubię membrillo i kupuję mnóstwo pigwowych słodkości będąc w Hiszpanii. Można się tam zatracić w wyborze...
Amber, i zawsze trudno się zdecydować :)
Usuń