Pyszne, bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie aromatycznego wywaru z małży, ryżu i wytrawnego białego wina, doprawione szczyptą szafranu i ziołami. Małże należy ugotować w muszlach, aby powstał wywar do przygotowania risotto. To pyszne żółte risotto z małżami, to świetna propozycja na kolację we dwoje.
1000 g małży
1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu do risotta
szczypta szafranu
20 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
50 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
40 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Do garnka włożyć oczyszczone małże, zalać bulionem, przykryć i zagotować. Gotować przez około 5 minut, w połowie gotowania muszle przemieszać. Wywar przecedzić przez sitko innego garnka, trzymać w cieple. W garnku na rozgrzanym oleju i połowie ilości masła podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać szafran i ryż, mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4 minuty. Dodać wino, zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę gorącego wywaru, dodać koncentrat pomidorowy i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać kolejną porcję wywaru i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30 minut. Zdjąć z gazu i wmieszać pozostałe masło, dodać małże, posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego parmezanu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Nałożyć do miseczek i posypać resztą parmezanu.
Biorę wszystko!
OdpowiedzUsuńMule jadamy często, ale zawsze jest to rozkoszny posiłek...
Amber, o tak zgadzam się z Tobą, bardzo rozkoszny :) Pozdrawiam
Usuń