codzienność

niedziela, 20 stycznia 2019

miodownik z masą kajmakową, orzechami i kawą


Tradycyjne ciasto miodowe, nasączone rumem i przełożone kremem kajmakowym z dodatkiem kawy i orzechów włoskich jest bardzo pyszne. Blaty miodowe można upiec kilka dni przed złożeniem ciasta, a samo ciasto należy przygotować kilka dni przed podaniem i schłodzić, bo miodownik zyskuje w smaku z każdym dniem. Miodownik z masą kajmakową, orzechami i kawą upieczony na podstawie przepisu z Moje Wypieki, to wspaniałe ciasto na rodzinne uroczystości, na podwieczorek w zimowe wieczory i święta. Inną wersją tego ciasta jest przepyszny i bardzo aromatyczny miodownika z kremem z kaszy manny, który też może długo leżakować.

3 jajka
215 g cukru
100 g miodu
470 g mąki pszennej
15 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
15 ml octu
 
W misce ubić jajka z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta piana, która nawet potroi swoją objętość. Do masy dodać miód i ubić, do połączenia. Do kubeczka wlać ocet, dodać sodę i wymieszać. Do ubitej masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną i kakao, dodać rozpuszczoną sodę w occie i wszystko razem dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na siedem części. Jedną część wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 8 minut. Ciasto ostudzić. Pozostałe części upiec tak samo. Sześć blatów odłożyć, a siódmy blat pokruszyć w malakserze na okruszki.
 

400 g masła
1000 g masy kajmakowej 
150 g orzechów włoskich
60 ml rumu
2 łyżki kawy
 
W misce ubić masło na jasną masę, następnie w porcjach dodawać masę kajmakową cały czas ucierając. Dodać rum, kawę i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do masy zmielone orzechy włoskie i utrzeć.

50 ml rumu
50 ml wody 
 
W szklance wymieszać rum z wodą. Na paterze ułożyć pierwszy blat, skopić go nasączeniem, na wierzchu równomiernie rozłożyć 1/7 kremu. Podobnie postąpić w pozostałymi pięcioma blatami. Siódmą, ostatnią część kremu wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu ciasta. Ciasto udekorować pokruszonym blatem miodowym. Ciasto przykryć i odstawić do lodówki na kilka dni. 
 

4 komentarze:

  1. Odkładam orzechy i biorę cały!
    Wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dla Ciebie przygotuję wersję bez orzechów! Pozdrawiam

      Usuń
  2. ja to robię taki skromny z kaszą manna , atu ful wypas i orzechy i kajmak i jeszcze kawa , bosko się prezentuje, wpadłabym na kawałek ,albo dwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, wpadaj koniecznie, będzie mi bardzoooo miło :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.