Puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem mandarynkowym o waniliowym aromacie, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Drożdżowe bułeczki z mandarynkami, to wspaniały pomysł na zimowy podwieczorek.
450 g mąki pszennej
125 ml mleka
150 g masła
2 jajka
skórka z 2 mandarynek
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Do miski przesiać mąkę, dodać letnie mleko, jajka, drożdże, sól, skórkę startą z mandarynek oraz miękkie masło i wyrobić ciasto ręką, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 120 minut. Ciasto drożdżowe przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o bokach około 30 centymetrów. Na wierzchu rozłożyć konfiturę. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż się zrumienią.
100 g cukru pudru
sok z 1 mandarynki
Bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z mandarynki.
Kamilka, ale drożdżówki są zachwycające , normalnie coś wspaniałego
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję, a drożdżówki rzeczywiście są grzechu warte :)
Usuń