codzienność

wtorek, 9 października 2018

dżem dzika róża z jeżynami


Dzika róża to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i związków aktywnych, to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Dzika róża od wieków jest wykorzystywana w kuchni i zielarstwie, korzystamy zarówno z płatków, jak i z owoców. Owoce nadają się do przyrządzenia konfitur, dżemów, galaretek, syropów czy soków. Takie przetwory nadają się do ciast, jako pyszne nadzienie do pączków i pierniczków, sosów, idealnych do dziczyzny. Dżem dzika róża z jeżynami, to dżem w którym jeżyny zatopione są w różanym puree, to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.

450 g owoców dzikiej róży
300 g jeżyn
150 g cukru
 
Przemrożone owoce dzikiej róży, dokładnie opłukać, nieco zmiażdżyć i zalać wodą, tak by niemal je przykryła. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości, ostudzić. Następnie owoce przecierać partiami przez metalowe sito. Do przetartej masy dodać jeżyny oraz cukier i gotować na małym ogniu przez kilka minut, ostudzić. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia, gotować kilka minut i odstawić, powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć gorący dżem do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.