codzienność

sobota, 2 czerwca 2018

krajanka owsiana z rabarbarem i truskawkami


Krajanka owsiana z rabarbarem i truskawkami, to pyszne połączenie chrupkiego spodu ze wspaniałymi truskawkami oraz rabarbarem i kruszonką. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.

180 g mąki pszennej
160 g cukru
180 g masła 
135 g płatków owsianych
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g truskawek
150 g rabarbaru
cukier puder

W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól oraz proszek do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i zagnieść do czasu aż utworzą się grudki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie 2/3 ilości ciasta, ugnieść. Na cieście równomiernie rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar oraz truskawki. Całość posypać pozostałym ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Ciasto kroić po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Krajanka z rabarbarem brzmi cudownie!
    Poproszę słuszną porcję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zapraszam częstuj się, będzie mi miło :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.