Miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem syropu z kwiatów czarnego bzu i truskawek, dodatkowo udekorowane bzowym lukrem. Ucierane ciasto z truskawkami i bzowym syropem jest przepyszne, idealnie słodkie i ma wspaniały kwiatowy zapach.
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
150 g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g truskawek
szczypta soli
W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie dodać do masy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto lekko ostudzić, a następnie patyczkiem ponakłuwać w kilku miejscach. Syropem z kwiatów czarnego bzu równomiernie nasączyć ciasto, a następnie dobrze ostudzić.
150 g cukru pudru
30 g mąki ziemniaczanej
25 g masła
W rondelku roztopić masło, zdjąć z ognia i dodać cukier puder, mąkę oraz syrop, całość wymieszać na jednolitą masę i polać wierzch ciasta.
Truskawki wyjątkowo dobrze komponują się z bzem. Drugi super duet tworzą z miętą. A Ty jak sądzisz? ☺
OdpowiedzUsuńMonika, zgadza się z miętą, bzem i jeszcze z lipą :) Pozdrawiam
UsuńUcierana błogość!
OdpowiedzUsuńCiasto na wyjątkowy dzień w ogrodzie...
Amber, dzień i ciasto wyjątkowe to fakt :)
UsuńPozdrawiam
uwielbiam połączenie bzu i truskawek! Twoje ciasto wygląda szalenie zachęcająco!
OdpowiedzUsuńAsa_6niebo, polecam bardzo to ciasto :) Miłego!
Usuń