codzienność

wtorek, 10 kwietnia 2018

krem kokosowy


Krem kokosowy w smaku przypomina wnętrze popularnych czekoladowych pralinek. Krem przygotowany na podstawie tego przepisu jest jedwabiście kremowy i przepyszny, idealnie nadaje się do deserów i ciast, to też smakowity dodatek do kanapek. Kremowa konsystencja kremu z drobinkami kokosa rozpływa się w ustach i z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

125 g wiórków kokosowych 
150 g cukru
220 g mleka w proszku
200 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
2 żółtka
75 g masła 
50 ml likieru kokosowego

W blenderze zmiksować wiórki kokosowe z mlekiem, śmietaną i likierem na gładką masę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, cukier i mieszać, do rozpuszczenia się składników, wtedy dodać żółtka i całość gotować przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie do masy dodać zmiksowane wiórki kokosowych ze śmietaną i mlekiem i całość zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć do słoiczków. Krem przechowywać w lodówce.  

2 komentarze:

  1. Cudny!
    Muszę go natychmiast zrobić. Pędzę po wiórki!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejej, Kamilka dlaczego nie jesteś moja sąsiadka ? Ja bym go wyjadała ze słoiczka.............

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.