Ciasto cytrynowe jest bardzo wilgotne i wspaniale pachnie. Ciasto upieczone z tego przepisu, to jedno z lepszych ciast cytrynowych, jest bardzo aromatyczne i długo utrzymuje świeżość. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, a po upieczeniu nasączyć aromatycznym cytrynowym syropem.
190 g mąki pszennej
180 g cukru pudru
3 jajka
90 g śmietany
80 g oleju
1 łyżeczka sody
1 cytryna
30 ml likieru cytrynowego
W misce wymieszać jajka z cukrem, sokiem z cytryny oraz skórką, likierem, olejem oraz śmietaną. Do masy wmieszać przesianą mąkę z sodą do uzyskania gładkiego ciasta. Masę przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto lekko ostudzić a następnie patyczkiem ponakłuwać w kilku miejscach.
100 ml wody
80 g cukru
sok z 1 cytryny
W garnuszku zagotować wodę z cukrem, następnie wyłączyć gaz i dodać sok z cytryny, wymieszać. Syrop lekko ostudzić. Syropem równomiernie nasączyć ciasto, a następnie dobrze ostudzić.
śliczne :) i mega cytrynowe
OdpowiedzUsuń