codzienność

poniedziałek, 16 kwietnia 2018

warkocz na zakwasie z makiem i migdałami


W kwietniowej piekarni Amber lekki i bardzo pyszny warkocz na zakwasie z makiem i migdałami. Przepis na warkocz pochodzi z portalu Der Sauerteig, a do wykonania tego przepisu potrzebny jest zakwas pszenny wyhodowany metodą trójfazową z użyciem mleka.

1 łyżka zakwasu 
50 g mąki pszennej
50 g mleka
 
W misce wymieszać podane składniki i odstawić w ciepłe miejsce na noc.

cały zakwas
50 g mąki pszennej
45 g mleka
 
Podane składniki wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu na 5 godzin.

cały zakwas
30 g mąki pszenne
50 g mleka
 
Podane składniki wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 5 godzin.


cały zakwas
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g mąki pszennej
 
W misce zagnieść podane składniki i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

350 g mąki pszennej
100 ml mleka
60 g cukru
40 g masła
10 g cukru z wanilią
1 jajko
 
Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek. Z wałków zapleść warkocz, a końce warkocza połączyć tworząc wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około godzinę.

20 g mleka
30 g płatków migdałowych
10 g maku
 
Wieniec posmarować mlekiem i posypać makiem oraz płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 40 minut.


Warkocz na zakwasie z makiem i migdałami na blogach:

Gotuj zdrowo. Guten Appetit!  

7 komentarzy:

  1. Piękny!
    Dla mnie to wspaniałe ciasto na zakwasie.
    Dziękuję za dobry czas w kwietniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny! Tak pięknie rumiany.
    Nie to co mój murzynek. ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesoo zupełnie zapomniałam 😢 Jestem zakręcona na maksa 😢 Ale bym chętnie skosztowała...

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i kształtny, taki modelowy. Pyszna była Kwietniowa Piekarnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny wypiek, bardzo ładny wianuszek! Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. To był pyszny czas, nasze wspólne kwietniowe wypiekanie, a Twój warkocz jest przepiękny i pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjnie w środku i na zewnątrz. Pewnie już w brzuchach jakichś szczęśliwców 😃

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.