W kwietniowej piekarni Amber lekki i bardzo pyszny warkocz na zakwasie z makiem i migdałami. Przepis na warkocz pochodzi z portalu Der Sauerteig, a do wykonania tego przepisu potrzebny jest zakwas pszenny wyhodowany metodą trójfazową z użyciem mleka.
1 łyżka zakwasu
50 g mąki pszennej
50 g mleka
W misce wymieszać podane składniki i odstawić w ciepłe miejsce na noc.
cały zakwas
50 g mąki pszennej
45 g mleka
Podane składniki wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu na 5 godzin.
cały zakwas
30 g mąki pszenne
50 g mleka
Podane składniki wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 5 godzin.
cały zakwas
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g mąki pszennej
W misce zagnieść podane składniki i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
350 g mąki pszennej
100 ml mleka
60 g cukru
40 g masła
10 g cukru z wanilią
1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy się gładkie ciasto odstające od ręki i miski, a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek. Z wałków zapleść warkocz, a końce warkocza połączyć tworząc wieniec. Wieniec ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około godzinę.
20 g mleka
30 g płatków migdałowych
10 g maku
Wieniec posmarować mlekiem i posypać makiem oraz płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 40 minut.
Warkocz na zakwasie z makiem i migdałami na blogach:
Gotuj zdrowo. Guten Appetit!
Gotuj zdrowo. Guten Appetit!
Piękny!
OdpowiedzUsuńDla mnie to wspaniałe ciasto na zakwasie.
Dziękuję za dobry czas w kwietniowej Piekarni.
Śliczny! Tak pięknie rumiany.
OdpowiedzUsuńNie to co mój murzynek. ;))
Jesoo zupełnie zapomniałam 😢 Jestem zakręcona na maksa 😢 Ale bym chętnie skosztowała...
OdpowiedzUsuńPiękny i kształtny, taki modelowy. Pyszna była Kwietniowa Piekarnia!
OdpowiedzUsuńCudny wypiek, bardzo ładny wianuszek! Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńTo był pyszny czas, nasze wspólne kwietniowe wypiekanie, a Twój warkocz jest przepiękny i pyszny :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie w środku i na zewnątrz. Pewnie już w brzuchach jakichś szczęśliwców 😃
OdpowiedzUsuń