Wspaniałe, bardzo puszyste i nieco wilgotne ciasto ze starego przepisu, przełożone warstwą powideł. Murzynek z powidłami aromatyzowany przyprawą do piernika, oblany czekoladą i udekorowany orzechami arachidowymi, to ciasto które zawsze się udaje i jest idealne na zimowy czas, z kubkiem mleka lub kawy.
220 g mąki pszennej
180 g cukru
250 g masła
4 jajka
50 g wody
30 g kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180 g cukru
250 g masła
4 jajka
50 g wody
30 g kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W garnuszku podgrzać wodę z masłem, dodać kakao, cukier i mieszać do połączenia składników. Do masy dodać połowę ilości mąki i wymieszać. Gdy masa ostygnie dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać mąkę z przyprawą i proszkiem do pieczenia i starannie wymieszać. Na końcu do masy wmieszać białka ubite z solą. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczony murzynek wystudzić na kratce.
200 g powideł śliwkowych
100 g czekolady
2 łyżki mleka
30 g orzechów arachidowych
Murzynek wyjąć z formy przekroić na trzy blaty, każdy przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch murzynka, posypać posiekanymi orzechami.
Murzynek królował u nas ze 20 lat temu. Muszę go przypomnieć w domu🙂
OdpowiedzUsuńKultowe ciasto!
OdpowiedzUsuńWspaniale, ze przypomniałaś ten przepis...
U nas wyparty przez czekoladowy ciągnik. Może szkoda? Eh
OdpowiedzUsuń