codzienność

czwartek, 22 lutego 2018

chlebek bananowo - krówkowy z orzechami


Chlebek bananowo - krówkowy z orzechami, jest idealny na śniadanie, posmarowany masłem lub ulubioną dżemoladą, sprawdzi się jako słodka przekąska z kleksem jogurtu naturalnego, można go wtedy jeszcze dodatkowo podpiec na patelni. Chlebek jest przepyszny, ma orzechowo - krówkowa kruszonkę, szybko można go upiec, potem nawet zamrozić i zajadać, kiedy przyjdzie ochota.


140 g krówek
80 g orzechów
180 g bananów
125 g brązowego cukru
100 ml oleju
100 ml mleka
2 jajka
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli


W malakserze umieścić orzechy i cukierki, zmiksować. Z mieszanki odłożyć garść. Do malaksera dodać obrane banany, jajka, olej, mleko, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę i wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie posypać odłożona mieszankę krówkowo - orzechową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 70 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.