Barszcz według źródła to zupa popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Ogólnie barszczem nazywa się kwaśną zupę, a jej podstawą może być zakwas żytni, kapusta kiszona, buraki ukwaszone lub zaprawione octem albo szczaw. W dużej części krajów jej podstawowym składnikiem jest jednak burak ćwikłowy. Są różne rodzaje barszczy - barszcz biały na zakwasie, zabielony kwaśną śmietaną, barszcz biały z kiszonej kapusty, czysty zakwaszany czerwony barszcz - barszcz wigilijny podawany z uszkami z kapustą i grzybami, barszcz ukraiński, barszcz z kurek lub zielony barszczyk szczawiowy. Barszcz czerwony z buraków, to zupa na wywarze mięsno - warzywnym z buraczkami, zabielona śmietaną i podawana z kraszonymi ziemniakami. Ta zupa to smak mojego dzieciństwa, idealne na zimowe dni, zdecydowanie zyskuje na smaku na następny dzień, gdy nabierze aromatu.
500 g żeberek wieprzowych
800 g buraków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
50 g suszonych grzybów
3000 ml wody
1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
800 g buraków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
50 g suszonych grzybów
3000 ml wody
1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól
cukier
sok z cytryny
śmietana
sól
cukier
sok z cytryny
śmietana
Do garnka włożyć mięso, dodać obrane warzywa i buraki, grzyby, zalać całość wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz, doprawić solą i zagotować. Gotować na małym ogniu około 50 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Z wywaru wyciągnąć warzywa i mięso, pokroić w kostkę, dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Do zupy dodać śmietanę i zagotować.
Jak z suszonymi grzybami i żeberkiem to poproszę!
OdpowiedzUsuń