Jagnięcina, to idealne mięso na wyjątkowe okazje. Jagnięcina nie wymaga wielu przypraw, wystarczą odpowiednio aromatyczne zioła, czosnek oraz wino, jednak by mięso było odpowiednio miękkie należy je długo marynować. Pieczony udziec jagnięcy z czosnkiem i rozmarynem idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i innymi warzywami. Można podać też do niego pyzy drożdżowe i gotowaną modrą kapustą.
1 udziec jagnięcy
10 ząbków czosnku
4 gałązki rozmarynu
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
5 łyżek oleju
125 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz
Udziec jagnięcy natrzeć solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W naczyniu wymieszać olej z winem, pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku oraz posiekanym rozmarynem, dodać ziele angielskie i liść laurowy. W naczyniu z marynatą ułożyć udziec. Całość odstawić co najmniej na 5 dni w chłodne miejsce. Udziec codziennie obracać w marynacie. Po tym czasie do brytfanki włożyć udziec, wlać marynatę, przykryć brytfankę pokrywką i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 120 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć brytfankę i dopiekać udziec bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.