Sernik ma korzenny aromat, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z ciasteczek Spekulatius. Sernik Spekulatius jest pyszny i umili nie tylko świąteczny czas, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
1000 g twarogu sernikowego
180 g cukru
8 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
ciasteczka Spekulatius
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, stopione i ostudzone masło oraz mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić przez noc w lodówce. Sernik udekorować ciasteczkami.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńSernik korzenny to idealny deser na zimę.
OdpowiedzUsuńPysznie!
Mniam, korzenne smaki cały czas są ze mną, więc taki serniczek zjadłabym bez zastanowienia ;)
OdpowiedzUsuńTaki sernik na teraz😁 oj zjadłoby się.
OdpowiedzUsuń