codzienność

wtorek, 9 stycznia 2018

sernik Spekulatius


Sernik ma korzenny aromat, jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy, przygotowany na spodzie z ciasteczek Spekulatius. Sernik Spekulatius jest pyszny i umili nie tylko świąteczny czas, sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzić go w lodówce.


280 g ciasteczek Spekulatius
120 g masła

 
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.


1000 g twarogu sernikowego
180 g cukru
8 jajek
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego 

szczypta soli
ciasteczka Spekulatius

 
W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać ser i ubić masę. Następnie dodać ekstrakt, stopione i ostudzone masło oraz mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić przez noc w lodówce. Sernik udekorować ciasteczkami. 
 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik korzenny to idealny deser na zimę.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, korzenne smaki cały czas są ze mną, więc taki serniczek zjadłabym bez zastanowienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik na teraz😁 oj zjadłoby się.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.