Dyniowe ciasto z bakaliami to szybkie do przygotowania i zdrowe jesienne ciasto na bazie puree dyni z dodatkiem mąki orkiszowej razowej. Ciasto jest wilgotne i pulchne, ma korzenny aromat, piękną barwę i jest napakowane bakaliami.
450 g puree z dyni
4 jajka
220 g mąki orkiszowej razowej
180 g cukru pudru
180 ml oleju
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
200 g mieszanki bakaliowej
W misce wymieszać puree z dyni z cukrem, jajkami i olejem. Dodać przyprawę do piernika, sodę, sól oraz mąkę i wymieszać do połączenia składników. Na końcu wmieszać do ciasto posiekane bakalie. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
a moja dynia jeszcze w tym roku nie tknięta..leży sobie w piwnicy..muszę ją w końcu przynieść bo tyle dobroci można z niej przygotować np takie apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńRaz robiłam bardzo podobne. Muszę powtórzyć, bo wygląda pysznie😀
OdpowiedzUsuńZjadłabym to ciacho! Nawet z orzechami...
OdpowiedzUsuńTaki jakby rodzaj puszystego piernika z bakaliami , cudny
OdpowiedzUsuń