Ziarna amarantusa są niezwykle bogate w żelazo, to świetne źródło białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To produkt naturalnie bezglutenowy, zawiera antyoksydanty, które neutralizuje wolne rodniki. Amarantus dostępny jest pod postacią mąki, nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, ziaren i amarantusa ekspandowanego. Jego proces produkcji przypomina powstawanie popularnego popcornu. Taki amarantus można dodawać do jogurtów czy też serków, pyszny jest podany z miodem. Można też przygotować z niego pyszne i zdrowe batoniki. Wystarczy dodać czekoladę, masło oraz całość dosłodzić miodem. Czekoladowe batoniki z amarantusa, są szybkie do przygotowania, to idealna zdrowa przekąska.
120 g ekspandowanego amarantusa
100 g masła
100 g miodu
150 g gorzkiej czekolady
W garnuszku rozpuścić masło i miód, dodać połamaną czekoladę, wymieszać i podgrzewać do jej roztopienia. Do miski wsypać amarantus, wlać masę czekoladową i wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Masę pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Po tym czasie pokroić na batoniki.
Pyszna przekąska i łatwa do zrobienia😀
OdpowiedzUsuńMarzenko, idealna by zapakować do pracy :) Pozdrawiam!
UsuńPoproszę taką pyszną paczuszkę...
OdpowiedzUsuńAmber, zapraszam serdecznie :)
UsuńKamilka jesteś w domu? Bo ja do ciebie lecę na batony , wyglądają mege pysznie
OdpowiedzUsuńAluś, jestem jestem! Buziaki!
Usuń