codzienność

niedziela, 3 grudnia 2017

czekoladowe batoniki z amarantusa


Ziarna amarantusa są niezwykle bogate w żelazo, to świetne źródło białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To produkt naturalnie bezglutenowy, zawiera antyoksydanty, które neutralizuje wolne rodniki. Amarantus dostępny jest pod postacią mąki, nasion, płatków, oleju tłoczonego na zimno, ziaren i amarantusa ekspandowanego. Jego proces produkcji przypomina powstawanie popularnego popcornu. Taki amarantus można dodawać do jogurtów czy też serków, pyszny jest podany z miodem. Można też przygotować z niego pyszne i zdrowe batoniki. Wystarczy dodać czekoladę, masło oraz całość dosłodzić miodem. Czekoladowe batoniki z amarantusa, są szybkie do przygotowania, to idealna zdrowa przekąska.


120 g ekspandowanego amarantusa
100 g masła
100 g miodu
150 g gorzkiej czekolady
 
W garnuszku rozpuścić masło i miód, dodać połamaną czekoladę, wymieszać i podgrzewać do jej roztopienia. Do miski wsypać amarantus, wlać masę czekoladową i wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Masę pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Po tym czasie pokroić na batoniki.

6 komentarzy:

  1. Pyszna przekąska i łatwa do zrobienia😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, idealna by zapakować do pracy :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Poproszę taką pyszną paczuszkę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilka jesteś w domu? Bo ja do ciebie lecę na batony , wyglądają mege pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.