Wspaniałe bardzo aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami macerowanymi w likierze śliwkowym z dodatkiem świeżego rozmarynu. Jesienne ciasto z ostatnimi już w tym roku śliwkami jest bardzo wilgotne, a dzięki dodaniu do ciasta soku z macerowania śliwek ciasto ma piękny ciemny kolor i doskonały smak. Ucierane ciasto ze śliwkami i rozmarynem przyjemnie rozgrzewa i wspaniale nadaje się na podwieczorki.
350 g śliwek
50 g brązowego cukru
60 ml likieru śliwkowego
2 gałązki rozmarynu
W miseczce wymieszać pokrojone na mniejsze kawałki wypestkowane śliwki, posiekane igiełki rozmarynu, cukier oraz likier, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na drobnym sitku, sok zachować.
200 g mąki pszennej
125 g cukru
130 g masła
2 jajka
50 g kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
cukier puder
W misce zmiksować masło z solą i cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę, sok ze śliwek i utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńOjej , Kamilka jakie ciasto , mi to chyba od samego oglądania tych pyszności co pieczesz przybyło z 3 kilo , ale co tam poświeciłabym następne ze 3 za kawałek tego ciacha
OdpowiedzUsuńKrólestwo za kawałek tego rozpustnego ciasta!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Lubię owocowe wypieki! Dodatek rozmarynu jest bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuń