16 października to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. W październikowej piekarnia Amber wspólnie piekliśmy wspaniały chleb od Zorry. Chleb jest bardzo jesienny i aromatyczny, bo zawiera w sobie puree z dyni, jej pestki oraz suszone figi. Chleb jest smaczny, bardzo zdrowy i syty, ma wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę. Jesienny chleb z dynią i figami pieczony wspólnie na WBD 2017 jest doskonały, szybko znika, jest delikatny i łagodny w smaku, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
100 g puree z dyni
50 g zakwasu żytniego
50 g mąki razowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig
30 g pestek dyni
50 g zakwasu żytniego
50 g mąki razowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig
30 g pestek dyni
Do misy robota dodać wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i pestek dyni. Całość miksować na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i miksować ciasto na poziomie 2 przez 4 minuty, dodaj figi i pestki dyni i miksować całość przez 2 minuty. Zdjąć hak do ciasta, przykryć miskę ściereczką kuchenną i zostawić ciasto do wyrastania w temperaturze pokojowej na 90 minut, po upływie 30 minut złożyć ciasto. Po tym czasie uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, odstawić chleb na 60 minut. Chleb przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 40 minut. Ostudzić przed krojeniem.
Jesienny chleb z dynią i figami na blogach:
Kamilo, chleb jak dla mnie super. Fajnie wspólnie piec, pozdrawiam i do następnego wypieku :)
OdpowiedzUsuńImponujący, piękny bochen!
OdpowiedzUsuńNiech nam się piecze.
Chlebek jest pyszny! A Twój przypomina mi dynię :))
OdpowiedzUsuńDyniowy chleb w kształcie dyni. :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochen!
Dziękuję za ten jesienny czas!
Bardzo ładny dyniowy chlebek. Ja zapomniałem o nacięciach. Do kolejnego wspólnego wypieku.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł ten dyniowy chleb ;) Dziękuję za wspólne świętowanie i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, bardzo fajnie ponacinany. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i rzeczywiście przypomina dynię:-). Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTwój chleb sam wygląda jak dynia :) ekstra!
OdpowiedzUsuńPiękny bochen :-) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńŚwietne nacięcia i cudnie wyrośnięty:) Pozdrawiam1
OdpowiedzUsuńAleż ten chleb bosko wygląda!
OdpowiedzUsuńA wonderful autumnal bread! Dziękuję za udział w WBD.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i nadałaś mu ciekawą formę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Mam nadzieję, że w końcu na dobre wrócę do wirtualnej naszej piekarni;-)
OdpowiedzUsuń