codzienność

poniedziałek, 16 października 2017

jesienny chleb z dynią i figami


16 października to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. W październikowej piekarnia Amber wspólnie piekliśmy wspaniały chleb od Zorry. Chleb jest bardzo jesienny i aromatyczny, bo zawiera w sobie puree z dyni, jej pestki oraz suszone figi. Chleb jest smaczny, bardzo zdrowy i syty, ma wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę. Jesienny chleb z dynią i figami pieczony wspólnie na WBD 2017 jest doskonały, szybko znika, jest delikatny i łagodny w smaku, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
 

100 g puree z dyni
50 g zakwasu żytniego
50 g mąki razowej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
3 g suchych drożdży
230 g wody
10 g soli
50 g suszonych fig
30 g pestek dyni



Do misy robota dodać wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i pestek dyni. Całość miksować na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól i miksować ciasto na poziomie 2 przez 4 minuty, dodaj figi i pestki dyni i miksować całość przez 2 minuty. Zdjąć hak do ciasta, przykryć miskę ściereczką kuchenną i zostawić ciasto do wyrastania w temperaturze pokojowej na 90 minut, po upływie 30 minut złożyć ciasto. Po tym czasie uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, odstawić chleb na 60 minut. Chleb przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez około 40 minut. Ostudzić przed krojeniem.



Jesienny chleb z dynią i figami na blogach:


15 komentarzy:

  1. Kamilo, chleb jak dla mnie super. Fajnie wspólnie piec, pozdrawiam i do następnego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Imponujący, piękny bochen!
    Niech nam się piecze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek jest pyszny! A Twój przypomina mi dynię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dyniowy chleb w kształcie dyni. :)
    Piękny bochen!
    Dziękuję za ten jesienny czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładny dyniowy chlebek. Ja zapomniałem o nacięciach. Do kolejnego wspólnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekł ten dyniowy chleb ;) Dziękuję za wspólne świętowanie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, bardzo fajnie ponacinany. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chleb i rzeczywiście przypomina dynię:-). Dziękuję za wspólne świętowanie Dnia Chleba i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Twój chleb sam wygląda jak dynia :) ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny bochen :-) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne nacięcia i cudnie wyrośnięty:) Pozdrawiam1

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ ten chleb bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. A wonderful autumnal bread! Dziękuję za udział w WBD.

    OdpowiedzUsuń
  14. Apetycznie wygląda i nadałaś mu ciekawą formę :)
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam nadzieję, że w końcu na dobre wrócę do wirtualnej naszej piekarni;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.