codzienność

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

pierogi z serem i jagodami


Pierogi z serem i jagodami, podane ze śmietanką, roztopionym masłem i cukrem to idealny letni posiłek. Ciasto pierogowe jest doskonałe, bardzo delikatne i idealnie współgra z kremowym serkiem i jagodami.

500 g twarogu sernikowego
100 g cukru

W misce ubić mikserem serek z cukrem.

600 g mąki pszennej
460 ml wody
1 łyżeczka soli
200 g jagód

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, wlać gorącą wodę i drewnianą łyżką mieszać we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie elastyczne ciasto, delikatnie podsypując mąką. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę masy serowej i jagód, składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.