Drożdżowe bułeczki z serem i jagodami są bardzo maślane i idealnie nadają się na letni piknik. Ciasto z przepisu z Kwestii Smaku, przygotowuje się wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie bułeczek. Ciasto jest słodkie i bardzo delikatne, jagody przepyszne a twaróg kremowy, dzięki temu powstaje idealne połączenie.
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki wody
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1 1/2 łyżeczki soli
5 jajek
350 g masła
Dzień przed pieczeniem bułeczek, najlepiej wieczorem, należy przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, drożdże po tym czasie powinny się spienić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera na małych obrotach, wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawać miękkie masło, po dwie łyżki, mieszając, wgniatając masło ręką lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i wstawić do lodówki na całą noc.
250 g jagód
500 g twarogu sernikowego
100 g cukru
1 jajko
W misce ubić mikserem twaróg z cukrem. Ciasto rozwałkować na mocno posypanej mąką powierzchni, podzielić na 16 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce jagód i nadzienia. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny.
Ahhhhh...pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniałe smaki lata.
uwielbiam jagodzianki a taki z serem są już obłędne!
OdpowiedzUsuń