Kwiaty cukinii, nadziewane delikatną masą na bazie śmietany kremówki i naturalnego serka śmietankowego, doprawione czosnkiem i świeżo posiekaną bazylią, zapiekane z wytrawnym białym winem, z którego podczas pieczenia wytwarza się smakowity sos. Zapiekane kwiaty cukinii, to doskonałe danie na letni obiad.
12 kwiatów cukinii
270 g kremowego serka
250 ml śmietany kremówki
3 gałązki bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
125 ml wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy
W mice ubić śmietanę z serkiem, dodać drobno posiekany czosnek oraz posiekaną bazylią, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Napełnić masą szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy śmietanowo - serowej ze szprycy. Nadziane kwiaty ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać je oliwą, na dno wlać wino, posypać posiekaną bazylią. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut, aż się delikatnie zrumienią.
Ojej, jakie apetyczne danie, tak delikatnie nadziane
OdpowiedzUsuńMuszę gdzieś dorwał te kwiaty, bo wstyd się przyznać, ale jadłam tylko raz, takie smażone
Piękne! I z pewnością pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPyszka! Bajeczna wręcz! 😊
OdpowiedzUsuńU nas jak zwykle kwiatów brak:-( Ale mam ślinotok...
OdpowiedzUsuń