Delikatna, orzeźwiająca kostka na biszkopcie, z nadzieniem agrestowym, bitą śmietaną, herbatnikami i cytrynowym lukrem, to po prostu hit. Prosta kostka agrestowa, przygotowana na podstawie tego przepisu najlepiej smakuje dnia następnego, kiedy herbatniki na górze zmiękną od lukru i smakują cudownie cytrynowo.
3 jajka
120 g cukru
70 ml oleju
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
70 ml oleju
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać olej i bić. Na koniec delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić.
1000 g agrestu
180 g cukru
2 budynie śmietankowe
250 ml wody
180 g cukru
2 budynie śmietankowe
250 ml wody
Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową ilości wody, przykryć pokrywką i zagotować. W szklance w pozostałej wodzie rozrobić proszek budyniowy. Rozrobione budynie dodać do agrestu, zagotować i pogotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć z palnika i gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.
750 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
200 g herbatników
50 g cukru pudru
200 g herbatników
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, na sztywno. Wyłożyć na warstwę agrestu, wyrównać. Na górze poukładać herbatniki, jeden przy drugim.
120 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Kamila,
OdpowiedzUsuńwow, jaka pychota!
Zjadłabym z rozkoszą.
A na jaki wymiar blaszki jest to ciacho, chętnie go dzis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAnusiak, moja blaszka miała wymiary 28x24 cm. Pozdrawiam
Usuń