Lilak pachnie niesamowicie, ale sezon na niego trwa bardzo krótko, warto więc zatrzymać jego aromat na nadchodzące miesiące i przygotować domowy cukier. Przygotowanie pięknie pachnącego cukru jest bardzo proste, wszystko, czego potrzebujemy to kwiatki lilaka, cukier i zamykany pojemnik. Kwiaty powinny być rozwinięte i zebrane w pierwszych promieniach słońca, zaraz po osuszeniu przez słońce rosy, wtedy mają najmocniejszy aromat. Wyskubane suche kwiatki należy zasypać cukrem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni, co jakiś czas wstrząsać pojemnikiem od czasu do czasu. Po tym czasie cukier aromatyzowany lilakiem, przygotowany na podstawie tego przepisu, jest gotowy do użycia, wspaniale nadaje się do pieczenia lub do aromatyzowania deserów lub napojów.
2 szklanki kwiatów lilaka
2 szklanki cukru
W zamkniętym naczyniu warstwami układać cukier oraz kwiaty lilaka. Całość odstawić na kilka dni, co jakiś czas potrząsając nim. Cukier zrobi się wilgotny i pozlepiany. Następnie cukier wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i suszyć przez kilka dni, można w piekarniku ustawionym na minimalną temperaturę. Podsuszmy cukier przełożyć do suchego pojemnika.
Pachnie? Mój fiołkowy miał tylko kolor, do tego z czasem zbladł. Zarsz zakwitną jaśminy, czas zjadać bzy 😀
OdpowiedzUsuńTaki cukier bzowy to i pienny i szlachetny
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńLubię te kwiatowe aromaty. Bzowe, różane, lawendowe...
OdpowiedzUsuńPysznie i romantycznie.