codzienność

czwartek, 1 czerwca 2017

ciasto anielskie z lilakiem


Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Waniliowe anielskie ciasto na białkach jest przepyszne, doskonale pasuje do niego cukier aromatyzowany kwiatem lilaka oraz świeże truskawki. Ciasto anielskie z lilakiem jest idealne na letnie podwieczorki. 


12 białek 
130 g mąki pszennej tortowej 
200 g cukru 
20 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli 
1 1/2 łyżeczki winianu potasu 

W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier i cukier z wanilią oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy. Ciasto podawać posypane cukrem aromatyzowanym lilakiem.

2 komentarze:

  1. To ciasto to jak z bajki , magiczne .Nie mogę się napatrzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto faktycznie anielskie, wygląda przepięknie i na pewno fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.