Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Waniliowe anielskie ciasto na białkach jest przepyszne, doskonale pasuje do niego cukier aromatyzowany kwiatem lilaka oraz świeże truskawki. Ciasto anielskie z lilakiem jest idealne na letnie podwieczorki.
12 białek
130 g mąki pszennej tortowej
200 g cukru
20 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki winianu potasu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier i cukier z wanilią oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy. Ciasto podawać posypane cukrem aromatyzowanym lilakiem.
To ciasto to jak z bajki , magiczne .Nie mogę się napatrzeć
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie anielskie, wygląda przepięknie i na pewno fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń