codzienność

niedziela, 28 maja 2017

brioszki z rabarbarem i truskawkami


Te przepyszne brioszki z rabarbarem i truskawkami pochodzą z blogu Kwestia Smaku. Ciasto na drożdżowe maślane bułeczki z rabarbarem przygotowuje się wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie bułeczek. Ciasto powinno spędzić w lodówce 12 godzin. Ciasto jest słodkie i bardzo delikatne, truskawki przepyszne a rabarbar kwaskowaty, dzięki temu powstaje idealne połączenie. Te brioszki są idealne na majowy piknik.


2 łyżeczki suchych drożdży 
2 łyżki wody
500 g mąki pszennej
60 g cukru
1 1/2 łyżeczki soli
5 jajek
350 g masła 

Dzień przed pieczeniem bułeczek, najlepiej wieczorem, należy przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut, drożdże po tym czasie powinny się spienić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera na małych obrotach, wyrabiać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Stopniowo dodawać miękkie masło, po dwie łyżki, mieszając, wgniatając masło ręką lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 90 minut. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.


350 g rabarbaru 
150 g truskawek
1 jajko
2 łyżki mleka
cukier puder 

W miseczce wymieszać pokrojony na centymetrowe kawałki rabarbar z pokrojonymi na kawałki truskawkami oraz dżemem. Ciasto wyjąć na podsypaną mąką blat i uformować kulę. Podzielić ją na 16 części. Z każdej ulepić w dłoniach kulkę i układać na 2 blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Wgnieść palcem ciasto w środku każdej kulki. W każde wgłębienie włożyć po łyżce nadzienia. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190º C. Wierzch ciasta posmarować lekko roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec przez około 17 minut, aż bułeczki będą ładnie zrumienione. Bułeczki podawać posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Brioszki z rabarbarem kuszący kąsek ,ale ja tam widzę tez cudną modelkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Pięknie i pysznie!
    I u mnie rabarbarowo...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozkosznie apetyczne! Nic, tylko spakować kilka bułeczek do plecaka i ruszyć w świat :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.