Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z waniliowym kremem budyniowym, konfiturą z płatków fiołka oraz cudownie pachnącymi kwiatkami. Niebiańska tarta z kremem budyniowym i fiołkami umili wiosenne chwile przy kawie.
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.
500 ml mleka
125 g cukru
1 laska wanilii
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
1/4 szklanki konfitury z płatków fiołka
kwiaty fiołka
Połowę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, udekorować konfiturą i kwiatami fiołka. Tartę schłodzić przed podaniem.
Jak jest budyń to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak są fiołki to też! :-)
OdpowiedzUsuńLubię te kwiatowe słodkości!
OdpowiedzUsuńKiedyś byłam na ich punkcie bardzo zakręcona.
Smacznego.
wygląda obłędnie! w życiu nie jadłam nic "fiołkowego", chętnie porwałabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuń