codzienność

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

babka miodowo - fiołkowa


Babka miodowo - fiołkowa praktycznie robi się sama, po upieczeniu jest miękka, bardzo wilgotna i pięknie pachnie. Do upieczenia babki potrzebny jest miód fiołkowy, ale jeśli go nie posiadacie, to wystarczy dodać odrobinę świeżych płatków fiołka wonnego do wypieku. Babkę inspirowaną przepisem Donny Hay można pokochać za prostotę i świetny smak.
 

250 g mąki pszennej
230 g miodu fiołkowego
155 g masła
3 jajka
180 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder

W misce wymieszać rozpuszczone masło z miodem, jajkami i jogurtem. Dodać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i krótko wymieszać, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy na babkę wysmarowanej masłem i wyspanej mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić i podawać posypaną cukrem pudrem. 
 

5 komentarzy:

  1. Wyśmienita!
    I taka romantyczna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to takie słońce w te ponure dni! Pozdrawiam

      Usuń
  2. To pozamiatałaś Kamilka , taka babka to jak z bajki

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę Ci tych bab:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.