codzienność

wtorek, 14 lutego 2017

serduszka churros z sosem truskawkowym


Churros to hiszpański i meksykański smakołyk z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju, po usmażeniu posypany cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem z cynamonem. Churros z sosem czekoladowym lub gorącą, gęstą czekoladą najczęściej podawany jest na śniadanie. Można też przygotować ten przysmak w kształcie serduszek i podać w towarzystwie owocowego sosu. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku serduszka churros z sosem truskawkowym inspirowane tym przepisem każdemu umilą Dzień Zakochanych.


500 g truskawek
120 g cukru
sok z 1/2 cytryny
30 g mąki ziemniaczanej
30 ml wody
 

Owoce wsypać do garnka, dodać sok z cytryny, zasypać cukrem, wymieszać i zagotować. Truskawki gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładkie puree. Do owoców dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać i gotować, aż masa zgęstnieje. Sos truskawkowy ostudzić. 


160 ml wody
160 ml mleka
120 g masła
30 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
180 g mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia
cukier


W garnku zagotować mleko z wodą, masłem, ekstraktem wanilinowym, cukrem i solą. Dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszając ucierać całość drewnianą łyżką przez około 2 minuty, aż powstanie gładka, sprężysta i odchodząca od brzegów garnka masa. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować całość mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i na papier do pieczenia wyciskać z ciasta serduszka, następnie papier pociąć na kwadraty. Ciastka na papierze do pieczenia włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. W rondlu rozgrzać olej i partiami wkładać ciastka, papierem do góry, a po minucie go usunąć. Smażyć ciastka z każdej ze stron, na złoty kolor. Wyjmować i osuszać na ręczniku papierowym. Serduszka posypać cukrem i podawać z sosem truskawkowym. 


4 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.