Serowe pączusie z jabłkiem przygotowane z ciasto twarogowego aromatyzowanego skórką z pomarańczy i wanilią są doskonałe. Ciasto ma delikatną, wilgotną strukturę i w smaku przypomina ciasto drożdżowe. Serowe pączusie zostały nadziane kulkami jabłecznymi z papierówek zanurzonymi w złocistym syropie, doprawionymi cynamonem, goździkami i anyżem. Pączusie można nadziać kawałki jabłka lub innym owocowym nadzieniem.
250 g mąki pszennej
35 g cukru
100 g twarogu śmietankowego
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1/2 pomarańczy
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać twaróg z jajkami, cukier, ekstrakt waniliowym, olej, skórką startą z pomarańczy i ze składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubości kilkunastu minimetrów i szklanką wykrawać średnie kółka. Na środku każdego ułożyć kulkę jabłeczną i z ciasta uformować kulki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i pączusie smażyć partiami na złoty kolor z każdej ze stron, osączyć na papierowym ręczniku. Serowe pączusie z jabłkiem podawać obficie posypane cukrem pudrem.
Mmmm... pyszoty. Świetny patent z tymi kulkami, gratuluję!
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! :)
OdpowiedzUsuń