Smażone serowe pączki ze śmietaną i konfiturą, to tradycyjne, rumuńskie ciastko, które można kupić w cukierniach i na ulicznych bazarach. Papanasi uformowane są w większą oponkę i małego pączusia na wierzchu, przełożone śmietaną i podawane z owocową konfiturą. Rumuńskie pączki przygotowane na podstawie tego przepisu nie mają wiele wspólnego w tłustym czwartkiem, ale można je wpisać w naszą karnawałową rozpustę. Papanasi są przepyszne, nie za słodkie, szybko się je robi i mają dużo uroku.
250 g twarogu śmietankowego
1 jajko
1 żółtko
100 g cukru
220 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
W misce zmiksować ser z cukrem, skórką startą z cytryny oraz jej sokiem, ekstraktem waniliowym oraz jajkami na gładką masę. Dodać mąkę oraz sodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na sześć części i na blacie posypanym mąką uformować z nich kulki, w środku każdej małym kieliszkiem wykroić dziurki. Z wykrojonego ciasta uformować kulki.
olej do smażenia
150 g kwaśnej śmietany
100 g frużeliny z owoców lata
cukier puder
Oponki oraz kulki smażyć w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Papanasi podawać oprószone cukrem pudrem ze śmietaną oraz frużeliną, zwieńczone kulką.
Urocze , takie trochę wypasione oponki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przesłodko ;-)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie! z takim sposobem serwowania jeszcze się nie spotkałam
OdpowiedzUsuńBaaardzo kuszące!
OdpowiedzUsuńOj biodra muszą mieć się na baczności...