Przyjemności w dotyku,
słodkości w przełyku.
Szelestu w kieszeni
i słońca promieni
oraz by rok cały 2017
po prostu był wspaniały.
Szczęśliwego Nowego Roku!
życzy
Kamila
Tort z białego maku z kremem chałwowym i jeżynami jest przepyszny i umili pierwszy dzień Nowego Roku.
300 g białego maku
9 jajek
180 g cukru
85 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. Dno trzech tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie w dwóch partiach dodać do masy zmielony mak, mielone migdały, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Masę podzielić na trzy części i wyłożyć do przygotowanych tortownic i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 30 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blaty ostudzić.
3 jajka
400 g masła
140 g cukru
450 g chałwy waniliowej
Jajka i cukier ubić mikserem na parze, przez około 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z ognia i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na gładką, jasną masę, do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami rozdrobnioną chałwę cały czas miksując.
1/3 szklanki likieru jeżynowego
1/3 szklanki wody
2 szklanki konfitury jeżynowej
W szklance wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości konfitury jeżynowej oraz 1/3 ilości kremu chałwowego, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostałe konfitury oraz 1/3 ilości kremu. Na krem położyć ostatni makowy blat, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić jeżynami. Tort schłodzić przed podaniem.
Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńTort musiał być przepyszny :)
Gin, był bardzo pyszny!
UsuńDla Was również wszystkiego co najlepsze!
Wielu pysznych inspiracji i samych dobroci w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńMagda, wzajemnie Kochana! Buziaki!
Usuńpiękny tort! wspaniale musiał smakować:)
OdpowiedzUsuńPiegusek, o tak rzeczywiście jest pyszny :)
UsuńNajlepszego w Nowym Roku!
Bardzo szykowny! Chałwa i biały mak - brzmi nieziemsko.
OdpowiedzUsuńMonika, to zdecydowanie udane połączenie!
UsuńNajlepszego w Nowym Roku!
Oj umili, żebyś wiedziała ;-) Kamilko, żeby ten rok był lepszy od tamtego. Spełnienia marzeń i spokoju!
OdpowiedzUsuńWiesz, że komentarze u Ciebie mogę tylko pisać na telefonie. W komputerze są dla mnie niewidoczne ;-(
Marzenko, dla Was również wszystkiego co najlepsze!
UsuńO te komentarze muszę zapytać naszą najlepszą specjalistkę :) Buziaki!
Oj tort z najwyższej półeczki mercedes taki wśród tortów makowych
OdpowiedzUsuńNajlepszego Kamilko
Aluś, dziękuję kochana Jesteś! Najlepszego w Nowym Roku! Buziaki!
UsuńA jaka tortownica?
OdpowiedzUsuńBalbinka, moja miała 24 cm :) Pozdrawiam
UsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńPrawdziwy król Nowego Roku!
Jakie miłe życzenia :-) Wzajemnie Kamilo!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek tortu.
Fantastyczne smaki :)
OdpowiedzUsuń