codzienność

środa, 2 listopada 2016

zupa krem z pieczonego buraka z fetą


"Burak, burak, buraczek, ma czerwony kubraczek. Wzdęty brzuch, wesołą minę, brodę i bujną czuprynę". Smaczny, zdrowy i pełen cennych pierwiastków buraczek doskonale nadaje się na zupę, jesienną zupę w ramach akcji zupy na cztery pory roku z przygotowywanych z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. Zupa przygotowana z pieczonych buraków z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą i czosnkiem z dodatkiem rozmarynu ma piękny kolor i jest bardzo pożywna. Buraki i pozostałe warzywa dzięki pieczeniu nie tracą koloru i stają się słodkie, pełne smaku i bardzo aromatyczne, a miód dodatkowo podkreśla słodycz warzyw. Do tak pysznej zupy doskonale pasuje ser feta oraz świeżo posiekany szczypiorek. Zupa krem z pieczonego buraka z fetą, to moja propozycja zupy na cztery pory roku - jesień.


4 buraki
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
1 główka czosnku
3 gałązki rozmarynu
1 szklanka wody
2 łyżki miodu
sól
pieprz
oliwa


W naczyniu do zapiekania rozłożyć obrane i pokrojone w kostkę buraki, marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę i ząbki czosnku. Dolać wodę, rozłożyć rozmaryn, całość doprawić miodem, solą, pieprzem oraz polać oliwą. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na około 80 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wszystkie warzywa zmiksować w blenderze na gładki krem. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 


100 g sera feta
1/2 pęczka szczypiorku

Zupę podawać z rozkruszonym serem feta oraz z posiekanym szczypiorkiem.


Zapraszam do:

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraki i taki krem zjadłabym z ogromną przyjemnością. :)
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z buraka bardzo lubię, ale z dodatkiem fety jeszcze nie próbowałam :) super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Krem z buraka jest cudowny, idealna zupa na jesień :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chyba nie jadłam buraczanego kremu... a buraki kocham! :)) Muszę nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tę zupę!
    Pieczone buraki są wyjątkowo pyszne.
    No i ten kolor, idelany na jesienną ponurość...

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas króluje pieczony burak z tymiankiem i fetą

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor ma niesamowity. Pewnie i smak również. Dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam :) gotowaniepatki.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.