Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem, to jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami jakie upiekłam. To jesienne ciasto ze śliwkami wzbogacone o masę marcepanową i likier migdałowy jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Ciasto zostało upieczone na podstawie kilku przepisów.
170 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
125 g masła
100 g masy marcepanowej
110 g cukru
2 łyżki likieru migdałowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
30 g płatków migdałowych
300 g śliwek
cukier puder
Masło i masę marcepanową utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę, nadal ucierając, dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie likier i utrzeć. Do masy ma sam koniec dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i utrzeć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia mniejszej foremki, a na wierzchu poukładać przekrojone i wypestkowane śliwki, całość równomiernie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160º C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Oj tak, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMarcepan i śliwki - mniam!
OdpowiedzUsuńPysznie połączyłaś śliwki z marcepanem!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :-)
OdpowiedzUsuń