Pyszne, bardzo wilgotne ciasto o aromacie mandarynkowym, napakowane świeżą żurawiną i orzechami włoskimi. Ciasto żurawinowo - mandarynkowe z orzechami włoskimi inspirowane tym przepisem jest bardzo łatwe do upieczenia, wystarczy tylko wymieszać składniki przepisu w jednej misce. Przepis na to wspaniałe jesienne ciasto dodaję do akcji Orzechowy Tydzień.
280 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g orzechów włoskich
120 g żurawin
60 g masła
1 jajko
180 ml soku mandarynkowego
skórka z 2 mandarynek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
W misce wymieszać sok mandarynkowy z cukrem, jajkiem i solą, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać skórkę startą z mandarynek oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać składniki. Na samym końcu wmieszać do masy żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Masę umieścić w mniejszej foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
100 g cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z likieru i cukru pudru.
ciasto nie tylko ma taki skład na Wow ale i wygląd tez boski , uwielbiam takie ciacho
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenia. Wyborne!
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńto ciasto może rozjaśnić nie jeden listopadowy dzień!
Chętnie bym skosztowała :-)
OdpowiedzUsuńżurawiny i mandarynki ? Jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, a brzmi bardzo ciekawie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń