Ciasto miodowo - bananowe ze śliwkami pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. To jesienne ciasto z bananem, miodem, na kwaśnej śmietanie jest idealne na śniadanie podane w towarzystwie jogurtu.
260 g mąki pszennej
80 g masła
3 jajka
100 g cukru
3 łyżki miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
4 śliwki
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem, miodem i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz rozgniecionego banana i śmietanę. Na samym końcu wmieszać do masy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Masę wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć wypestkowane śliwki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńTylko skąd wziąć śliwki...