Drożdżowy chlebek na bazie dyniowego puree z rodzynkami moczonymi w rumie jest bardzo miękki i delikatny. Ten słodki chlebek z dynią i rodzynkami można upiec bardzo szybko, a z ciastem dobrze się pracuje. Dyniowy chlebek upieczony na podstawie tego przepisu ma tylko jedną wadę, znika w ekspresowym tempie.
350 g mąki pszennej
220 g puree z dyni
80 ml mleka
60 g cukru
60 g rodzynek
30 ml rumu
40 g masła
8 g drożdży
szczypta soli
220 g puree z dyni
80 ml mleka
60 g cukru
60 g rodzynek
30 ml rumu
40 g masła
8 g drożdży
szczypta soli
W garnuszku zalać rodzynki rumem, odstawić. W misce wymieszać drożdże z letnim mlekiem, pozostawić na kilka minut. Do mleka dodać mąkę, sól, cukier oraz puree z dyni i wyrobić ciasto. Następnie do ciasta dodać stopione i ostudzone masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej dwie godziny, aż ciasto podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, na wierzchu równomiernie rozłożyć rodzynki, następnie zwinąć ciasto w rulon, rulon skręcić i ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 25 minut, aż chlebek się ładnie zezłoci.
Ależ ma kolor! No coś cudownego :)
OdpowiedzUsuńChciałabym takie coś zjeść, jednak mąka pszenna... Może uda mi się czymś ją zastąpić. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
już go lubię, je się go oczami:)
OdpowiedzUsuńPyszny i optymistyczny!
OdpowiedzUsuńLubię.
Pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity!
OdpowiedzUsuń