16 października to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków. Tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, był częstym gościem na stołach starożytnych, jadano go także w średniowieczu i dziś w czasach współczesnych, wielu z nas nie wyobraża dnia bez pysznej pajdy chleba. U mnie z tej okazji bardzo aromatyczny chleb z figami, orzechami włoskimi i anyżem. Chleb jest smaczny, bardzo zdrowy i syty, a dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym jest bardzo wilgotny i ma wspaniałą chrupiącą skórkę.
1 łyżka zakwasu żytniego
130 g wody
130 g mąki pszennej
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
cały zaczyn
500 g mąki pszennej
80 g mąki żytniej
520 g wody
5 g suchych drożdży
100 g suszonych fig
50 g orzechów włoskich
4 g gwiazdki anyżu
9 g soli
W garnuszku zalać figi wrzącą wodą, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Zaczyn wymieszać z wodą oraz drożdżami, dodać mąki, sól i zmielony anyż i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Następnie dodać orzechy oraz figi i wymieszać. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i złożyć w bochenek, następnie ułożyć w omączonym koszu i przykryć folią. Koszyk z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200º C i piec chleb przez 30 minut, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać go jeszcze przez około 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka i studzić na metalowej kratce.
obłędny!
OdpowiedzUsuńChleb po prostu bajka :-)!!!
OdpowiedzUsuńCudny bochen!
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chleby z orzechami włoskimi.
Zjadłabym pół zaraz po wyjęciu z piekarnika. ;)
nie mam takiego garnka :((( a chleb wygląda super!
OdpowiedzUsuńPiękny bochen!
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek na chlebowe święto.
Ale super wypiek, muszę kiedyś spóbować wypiec w żeliwnym garnku :)
OdpowiedzUsuńI love walnuts! Great loaf! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuń