codzienność

czwartek, 7 lipca 2016

rogaliki krucho - drożdżowe


Krucho - drożdżowe rogaliki nadziane domowym dżemem truskawkowo - agrestowym są bardzo maślane i delikatne. Z ciastem z tego przepisu dobrze się pracuje, a pieczenie jest rozłożone w czasie, wieczorem należy przygotować ciasto, by rano upiec pyszne rogaliki. Rogaliki krucho - drożdżowe upieczone na podstawie tego starego przepisu można nadziewać ulubioną twardą marmoladą, powidłami lub gęstym dżemem.


250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
250 ml kwaśnej śmietany

szczypta soli
dżem truskawkowo - agrestowy


W misce wymieszać drożdże ze śmietaną i cukrem pudrem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu dodać posiekane masło, mąkę, cukier z wanilią, sól i ugnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, dokładnie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami na posypanym mąką blacie, kroić trójkąty, na które nakładać dżem i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minuty, aż się zrumienią. 


1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Cukier puder utrzeć z sokiem do gładkości i polukrować rogaliki.


2 komentarze:

  1. Rogaliki jak ze snów. Kamilka odpalam miotłę i lecę do ciebie na cudo

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za cudowny widok!
    Sięgam po kilka...Mmmmm....
    Pyszności wakacyjne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.