Drożdżowe jagodzianki z kruszonką przygotowane z tego przepisu nie są za bardzo puchate, raczej twardsze i wytrawne. Słodycz jagodzianką daje kruszonka oraz lukier. Jagodzianki z kruszonką dobrze smakuję i długo zachowują świeżość.
300 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki pszennej
50 g cukru
25 g drożdży
100 ml śmietany
100 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g masła
szczypta soli
Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i cukru przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Do rozczynu dodać roztrzepane jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, sól, przesiane mąki i wyrabiać ciasto. Do ciasta powoli dodawać rozpuszczone masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie i zacznie odstawać od miski. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
300 g jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Oczyszczone jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, wycinać kółka, każde delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce nadzienia. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
80 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
50 g cukru
50 g masła
1 jajko
Mąkę, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.
200 g cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki wody
Wow ale wspaniale wygladają.
OdpowiedzUsuńKusisz Kobieto:)
OdpowiedzUsuńJagodzianki z kruszonka to jest to co tygryski lubią najbardziej , częstuję się tymi apetycznymi bułeczkami
OdpowiedzUsuńchyba nic lepszego od jagodzianek z kruszonką dotąd nie wymyślono...
OdpowiedzUsuń