codzienność

poniedziałek, 11 lipca 2016

czereśniowe lody jogurtowe


Czereśniowe lody jogurtowe wzbogacone dodatkiem Kirschu, mają fantastyczny smak i są bardzo orzeźwiające. Lody mocno czereśniowe ochłodzą w najbardziej upalne dni, a wystarczy tylko kilka chwil, by je przygotować. Lody można przygotować bez maszyny do lodów, należy jednak podczas mrożenia przemieszać je kilka razy, by potem cieszyć się ich fantastycznym smakiem.

500 g czereśni
450 ml jogurtu naturalnego
100 g cukru pudru
30 ml Kirschu


Czereśnie umyć, usunąć pestki i umieścić w wysokim naczyniu, dodać cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Czereśniowy mus wymieszać z jogurtem, dodać alkohol i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Schłodzona masę przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika na minimum 6 godzin. W czasie zamrażania należy masę kilka razy wymieszać.

4 komentarze:

  1. Cudna propozycja! Bardzo lubię czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O i u Ciebie!!! Super!
    Rozkoszuję się...

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, jak ja lubię lody jogurtowo-owocowe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że lody nie są moim ulubionym deserem, owocowe to już w ogóle nie moja bajka, to musze przyznać, że Twoje wyglądają apetycznie i bym się na pewno skusiła:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.