Kruche rurki smażone w głębokim tłuszczu z kremowym nadzieniem z serka ricotta, wzbogaconym o pyszne dodatki, takie jak: orzechy, kandyzowane owoce, wiórki czekoladowe, skórki cytrusowe i inne przyprawy, to słynny na cały świat sycylijski deser - cannoli. Czekoladowe cannoli przygotowane według tego przepisu, ma miękkie i bardzo aromatyczne rurki, które są doskonałym miejscem na mocno czekoladowe nadzienie. Sycylijskie cannoli zachwyca swoim smakiem, także w wersji gdzie rurki zostały przygotowane z dodatkiem wina, a nadziane zostały puszystym jak chmurka kremem z ricotty o aromacie cynamonu, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz czekoladowych wiórków. Ten włoski smakołyk, można przygotować w wielu wersjach, ale każdy doskonale wpisuje się w klimat naszych karnawałowych słodkości.
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/8 łyżeczki soli
100 g masła
2 jajka
1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 białko
olej do smażenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
1/8 łyżeczki soli
100 g masła
2 jajka
1/4 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 białko
olej do smażenia
Zmieszać w misce mąkę, cukier, kakao oraz sól. Do suchych składników dodać jajka, mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz miód i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku minimetrów i wycinać z ciasta kółka o średnicy 8 centymetrów. Rozgrzać olej, owijać kółka z ciasta wokół metalowych rurek, foremek do cannoli, posmarować brzeg rozmąconym białkiem i sklejać zachodzące na siebie brzegi ciasta. Zanurzać po kilka w oleju wraz z metalową foremką i smażyć na złoty kolor. Wyjęte z oleju cannoli układać na kawałku papierowego ręcznika, a zanim całkowicie ostygną, zdjąć foremki. Ostudzić całkowicie przed napełnieniem kremem.
100 g pistacji
150 g czekolady
4 łyżki mleka
W garnku rozgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Zanurzać krawędzie cannoli w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w drobno posiekanych pistacjach.
1000 g ricotty
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki kakao
skórka z 1 pomarańczy
20 ml rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady
1 szklanka cukru pudru
4 łyżeczki kakao
skórka z 1 pomarańczy
20 ml rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g czekolady
W misce ubić mikserem ricottę z cukrem pudrem oraz kakao, dodać skórkę startą z pomarańczy, tartą czekoladę, ekstrakt oraz rum i całość delikatnie wymieszać. Napełniać rurki kremem za pomocą szprycy wypełnionej kremem, zaczynając od środka rurki, zmierzając ku krawędzi, a następnie zrobić to samo z drugiej strony.
Te rurki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę. Jeszcze nigdy takich nie jadłem.
Zawsze będą mi się z Ojcem Chrzestnym kojarzyć ;-)
OdpowiedzUsuńŁa jakie to jest piękne , te pistacje mnie oczarowały .Kamilka czarodziejka
OdpowiedzUsuńAle ładny deser :) nie znałam takiego.
OdpowiedzUsuńJakie ladne! Efektowne :)
OdpowiedzUsuńJak smakują?:)
OdpowiedzUsuńMonika, to prawdziwy rarytas dla czekoladoholików :) Pozdrawiam
UsuńTrafiłaś w mój czuły punkt!:)
UsuńWow! Takie cudo byłoby w stanie poprawić mi nastrój - na bank;-)
OdpowiedzUsuńAle genialny pomysł! Piękne :)
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona sycylijska słodycz!
OdpowiedzUsuńU Ciebie mega czekoladowa. Mniammmm...
Na Sycylii dodatkowo do kremu dodają jeszcze jakąś konfiturę i skorkę pomarańczy lub cytryny dla przełamania słodyczy. Do mocnego espresso dodatek idealny.
POzdrawiam Cię.
Niedługo i ja się za nie zabieram :D
OdpowiedzUsuń