Bajaderki to ciastka wytwarzane z kawałków suchych lub nieudanych ciast, muffinek, resztek ciasteczek i herbatników, drożdżówek, kawałków czekolad i ulubionych bakalii. Do przygotowania tych słodkości nie nadają się tylko ciasta z masami, owocami lub galaretkami. Bajaderki może być przygotować na dwa sposoby, jako kulki z czekoladą, obtoczone w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach oraz jako ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bajaderki, czyli ciastka z resztek, są pyszne, miękkie, bogate z smaku i za każdym razem całkiem inne.
500 g ciast, ciastek, pierniczków, muffinek babeczek
100 g masła
mleko
2 łyżki rumu
150 g czekolady
100 g orzechów włoskich
100 g masła
mleko
2 łyżki rumu
150 g czekolady
100 g orzechów włoskich
Ciasta, ciasteczka, pierniczki, babeczki, muffinki zmielić w malakserze. Dodać rozpuszczone masło, rum oraz mleko w takiej ilości, by uzyskać gęstą masę. Z masy uformować niewielkie kulki. W garnku rozgrzać dwie łyżki mleka, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Kulki obtaczać w czekoladzie oraz zmielonych orzechach włoskich i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego domowe drugie życie ciasta, domowe bajaderki są przepyszne i jakie śliczne , jak pralinki
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłem tych ciastek, ale Twoje wyglądają kusząco :D
OdpowiedzUsuń