codzienność

wtorek, 23 lutego 2016

ciasto cytrynowe Janie


– Hej, nie chcesz ciasta? Ja mogę zjeść za ciebie! – wrzasnął mało rozgarnięty Dougie Shaw.
– Przymknij się – warknął Cormac. – To ciasto zgody.
– Ciasto z wody? – zdziwił się Dougie. – Myślałem, że normalnie pieczone.
Gruchnął śmiech, chłopcy zaczęli trącać się łokciami i pokrzykiwać:
„Ale idiota!” i „Ale walnąłeś, Dougie!”.
W ten sposób powstało „ciasto z wody”.

Zawiozłam ciasto księdzu Jake’owi. Nie było go na plebanii, więc zostawiłam je na werandzie z liścikiem, że to ode mnie. Cytrynowiec z lukrową polewą. Słodki, ale nie mdły. Skromny, ale wymowny. Mówi, że miałam rację, ale nie miałam prawa powiedzieć tego, co powiedziałam.
Mam nadzieję, że ksiądz Jake rozumie mowę ciast.
Juliette Fay
Weranda pełna słońca


Ciasto cytrynowe Janie jest idealnie skomponowane, jest maślane, delikatnie wilgotne, mięciutkie i rozpływa się w ustach. Szybkie do przygotowania mocno cytrynowe ciasto zostało jeszcze wzbogacone cytrynowym lukrem i skórką z cytryny. Ciasto zostało upieczone na podstawie przepisu Juliette Fay z książki "Weranda pełna słońca" i jest to tak zwane "ciasta z wody". W książce autorka zamieszcza jeszcze kilka innych przepisów stanowiących propozycję na ciasto zgody.


100 g masła
180 g cukru
3 jajka
soku z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.

1 szklanka cukru pudru
sok z 1 cytryny 

skórka z 1 cytryny 

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, dodać skórkę. Połączonymi składniki i polukrować ciasto.

7 komentarzy:

  1. Cytrynowe biorę w ciemno , jak pięknie wygląda z tymi paseczkami cytryny , oj

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, jak margot, cytrynowe w ciemno ;) szkoda, że Pan Wu średnio przepada...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekkie jak chmurka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno do mnie przemawia takie cytrynowe ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardzo bardzo delikatne i bardzo bardzo cytrynowe

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tę książkę.
    I cytryny, i cytrynowe ciasta.
    Sięgam po kawałek i zapraszam Cię na moje cytrynowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejna książka wpisana na listę do przeczytania i ciasto wpisane na listę do zrobienia.
    Niech no tylko goście się pojawią!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.