Szkocki keks to tradycyjne świąteczne ciasto z bardzo dużą ilość rodzynek, sokiem oraz kandyzowanymi skórkami cytrusowymi, mielonymi migdałami i kandyzowanymi wiśniami, aromatyzowane Whisky. Keks upieczony z przepisu Garego Rhodes zyskuje w smaku z każdym dniem i najlepiej upiec je kilka dni przed podaniem.
175 g masła
175 g cukru
3 jaja
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki mielonych migdałów
300 g rodzynek
175 g cukru
3 jaja
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki mielonych migdałów
300 g rodzynek
50 g kandyzowane skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g kandyzowanych wiśni
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki Whisky
cukier puder
50 g kandyzowanych wiśni
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
4 łyżki Whisky
cukier puder
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, stopniowo dolewać rozkłócone jajka, cały czas ucierając. Dosypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i zmielone migdały i wymieszać. Dodać wszystkie bakalie, skórkę startą z cytrusów i wymieszać. Do masy dolać sok z cytrusów, alkohol i wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 150 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem.
Nie piekliśmy nigdy keksa bo u nas większość nie lubi rodzynek;-) Wpadnę do Ciebie na poczęstunek:-)
OdpowiedzUsuńKeks na bogato , kropka przy kropce z bakalii .I ta whisky
OdpowiedzUsuńJakoś u mnie keks w rodzinie nie jest lubiany, ale ja uwielbiam, szczególnie taki bogaty :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie przepadałem za keksem. Chyba dlatego, że jest strasznie suchy, zapychający, a do tego jeszcze bardziej suche dodatki :p
OdpowiedzUsuńSosna, ale keks nie jest ciastem suchym, tylko bardzo wilgotnym i pełnym bakali :) Pozdrawiam
UsuńKeks to zupełnie nie moja bajka, pewnie przez rodzynki,
OdpowiedzUsuńale zawsze podobało mi się to ciasto z wyglądu.
Takie świąteczne jest.:)
szukałam przepisu,upiekę wg. Twojego,wygląda świetnie. pozdrawiam,wesołych świąt!!
OdpowiedzUsuń