codzienność

środa, 7 października 2015

zupa dyniowa z mlekiem kokosowym


Bardzo szybka do przygotowania zupa z dyniowego puree z dodatkiem mleka kokosowego i bulionu, doprawiona cebulką, czosnkiem, papryczką chili oraz startym na tarce korzeniem imbiru. Ta bardzo kremowa i delikatna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest rozgrzewająca i doskonale smakuje podana z śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 


250 g puree z dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 centymetry korzenia imbiru
2 łyżki oleju
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
pieprz
pestki dyni
śmietana


W dużym rondlu rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać starty na tarce korzeń imbiru i drobno posiekaną papryczkę chili, chwilę smażyć. Dodać puree z dyni, wlać mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 20 minut. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. 

9 komentarzy:

  1. prezentuje sie znakomicie :)nie robiłam nigdy kremu z dyni, będę msiała to zmienić :) za to robiłam wczoraj pyszne bułeczki dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... jedna z moich ulubionych jesiennych zup! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to już najwyższy czas na dyniowe zupy! Pychota.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna. Uwielbiam dyniowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna. Uwielbiam dyniowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja. Muszę zrobić. :)
    Cudowny ma kolorek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię dyniową w zupełnie innym smaku i muszą spróbować Twojej:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna dyniowa, muszę spróbować dać mleczka kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.