Bardzo szybka do przygotowania zupa z dyniowego puree z dodatkiem mleka kokosowego i bulionu, doprawiona cebulką, czosnkiem, papryczką chili oraz startym na tarce korzeniem imbiru. Ta bardzo kremowa i delikatna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest rozgrzewająca i doskonale smakuje podana z śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
250 g puree z dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 centymetry korzenia imbiru
2 łyżki oleju
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
pieprz
pestki dyni
śmietana
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 centymetry korzenia imbiru
2 łyżki oleju
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
pieprz
pestki dyni
śmietana
W dużym rondlu rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać starty na tarce korzeń imbiru i drobno posiekaną papryczkę chili, chwilę smażyć. Dodać puree z dyni, wlać mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 20 minut. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać ze śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
prezentuje sie znakomicie :)nie robiłam nigdy kremu z dyni, będę msiała to zmienić :) za to robiłam wczoraj pyszne bułeczki dyniowe :)
OdpowiedzUsuńMmmm... jedna z moich ulubionych jesiennych zup! :) :)
OdpowiedzUsuńTak, to już najwyższy czas na dyniowe zupy! Pychota.:)
OdpowiedzUsuńPyszna. Uwielbiam dyniowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńPyszna. Uwielbiam dyniowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Muszę zrobić. :)
OdpowiedzUsuńCudowny ma kolorek. Pozdrawiam :)
Robię dyniową w zupełnie innym smaku i muszą spróbować Twojej:-)
OdpowiedzUsuńFajna dyniowa, muszę spróbować dać mleczka kokosowego :)
OdpowiedzUsuńPropsuję.
OdpowiedzUsuń