Ciasto migdałowe z owocami jesieni to pyszny sposób na wykorzystanie białek. To bardzo delikatnie migdałowe ciasto z ulubionymi jesiennymi owocami jest idealne do popołudniowej kawy.
130 g mielonych migdałów
8 białek
240 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g płatków migdałowych
3 figi
400 g śliwek
250 g jeżyn
cukier puder
8 białek
240 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g płatków migdałowych
3 figi
400 g śliwek
250 g jeżyn
cukier puder
Białka ubić ze solą na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i wszystko razem ubić. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Bardzo ciekawe ciacho, takie smaki jesieni :) Pycha!
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje! Chętnie się wproszę na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńJeśli z migdałami to musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńBiorę kawałek do urodzinowej kawki ;)
Świetne to ciasto ! Fajne, takie jesienne. Nie mam zbędnych białek, myślisz,że z całymi jajkami będzie dobrze? Np. z czterema?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Majanko, myślę, że ciasto też powinno wyjść, ale będzie miało inną strukturę :) Pozdrawiam
UsuńJak widać w załączeniu, rzadko teraz bywam na blogspot. Postaram się wpadać jak najczęściej, ale ....
OdpowiedzUsuńKamila, gdybyś mnie szukała- jestem na www.tapenda.pl
Pozdrawiam serdecznie
Kasia